Prosesser i hverdagen

Skrevet av Julie Sonne

Prosesstenkning og det at skape rom til den enkeltes indflytelse og eierskap – ”alle stemmer hørt” – er begreper, vi i organisasjonsspråk ofte tar i bruk.

Vi taler om fokus på den enkeltes utvikling og på at skape ”synergi” og engasjement på tvers af organisasjonen. Hvordan motivasjon vekkes og retningen settes. Brukerinvolvering og effektive og lærende møter i hverdagen, er bare to eksempler på, hvordan kollektivet må settes i verk på en involverende måde, hvis vi vil oppnå gode resultater. Ofte (tillater jeg meg å si) er vi bare mindre utstyrte i praksis til at få dette til at skje – å involvere og engasjere de riktige, på det riktige tidspunkt, i mot tydelige og styrkende mål eller spørsmål.

Noen ganger finner vi kanskje at møter oppleves, som en gjentakende praksis som skaper de samme utfordringer i fellesskapet som de alltid har gjort. Uansett om det er de samme 3 personer som altid snakker eller det er møtets form som flyter, uten fokus på som er formålet med det. Hvordan skaper vi nye strukturer for oss selv og konstruktive samtaler?

Vår praksis i organisasjoner for at strukturere en tidsramme så både mennesker kommer i spil og møtets ”ting” blir diskutert konstruktivt og på en styrkende måte, står i så måte i kontrast til de ord vi bruker om vår organisasjon. Med andre ord. Det virker som om det kan oppstå et ”gap” mellem det vi sier vi gør, og det vi rent faktisk får til når det kommer til effektive og involverende møter/processer. Denne diskrepans er viktig å få øye på, hvis man ønsker at styrke sine evner til at lede disse prosesser, forebygge konflikter og fremme sin organisasjons udvikling. LENT har fokus på hvordan vi kan strukturere gode samtaler, så vi fremmer det bedste i hinanden og bygger på det som skaber energi og retning.

Det er prosessledelse – i enkel skala eller inden for større organisasjonsutvikling som er rammen omkring denne type ledelse det er, at påvirke relationerne til at virke og skabe bedre sammen. Dette krever kunnskap, metoder og greb som kan trænes som enhver anden færdighed. Vi i LENT arbejder med det fordi, vi opplever at når organisasjonen styrkes – både strukturelt og menneskeligt igennem ledelse af involverende prosesser – skabes der et fundament for bedre resultater med mindre modstand og med mere engasjement.

Prosesledelse behøver ikke være en luftig affære – men jo, det involverer mennesker og måten vi er sammen på, ved at sætte fokus på det relationelle så vel som det at kunne opdage og skape meningsgivende mål og strukturer. Prosessledelse handler om at kunne samle de rette mennesker omkring vigtige spørgsmål eller udfordringer vi står overfor, samt facilitere denne utforskning eller avklaring. Når faglighet og personlige styrker kan balanseres med arbejdsstrukturer der nærer fellesskabets behov, oplever vi i LENT, at der kan ske magiske ting. LENT’s prosessledelse har både afsæt i konkrete greb og metoder der kan læres, så vel som et værdi- og tankesæt der indebærer at involvere og engasjere for at kunne skabe det vi ønsker os.

Svarene ligger I organisasjonen, vi skal ikke nødvendigvis tilegne oss mere viten eller ”mental kapital” – men lære at bruke og tale med hverandre på måter der styrker og gavner det vi ønsker at skape.

LENT tilbyr et studieløp i prosessledelse, foreløbig to ganger årligt, og har du lyst til at tale med tidligere deltagere, kan vi sætte dig i kontakt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s