Hvordan lære om dine styrker på 10 minutter?

Effektivitet. Resultatfokus. Empati. Ledelse. Samarbeid. Mot. Kritisk tenkning. Kreativitet. På bordet foran oss ligger det 24 kort med beskrivelser av ulike menneskelige styrker. Vi er fire masterstudenter fra Universitetet i Oslo, og dette er vårt første møte med Lent som markerer starten på en fem ukers praksisperiode.

Oppgaven vi har fått i dette første møtet er helt annerledes enn hva vi er vant med i nye arbeidsrelasjoner; Beskriv hverandre ved hjelp av ett styrkekort, så hver person får tildelt tre styrker som de andre mener at representerer personen.

Hvorfor har Lent valgt å gi oss innsikt i styrkene våre?

Lent er et fagmiljø som vektlegger en styrkebasert leder- og organisasjonsutvikling for å skape resultater i organisasjoner. Den styrkebaserte tilnærmingen bygger på positiv psykologi, et tankesettet som omhandler det som skaper optimal menneskelig funksjonsevne. I all hovedsak retter en fokuset mot det som fungerer, framfor det som ikke fungerer, for å bygge et positivt miljø i organisasjonen (Berg & Ribe, 2013).

Fokuset på individets styrker og potensialet som ligger i våre styrker har sammenheng med samarbeid, og Buckingham (2007) ref. i Brun & Ejsing (2013) skriver at “De bedste team består af individer, som bringer deres styrker mest muligt i spil, og hvis styrker supplerer hindanden.” (s. 250). Dermed er det mulig å gjøre en antagelse om hvorfor Lent tok i bruk styrkekortene for å fremheve hvilke styrker vi innehar som individer. Grunntanken er ganske enkel: Resultater skapes av mennesker, og dermed blir det viktig å bygge relasjoner som fremmer effektivt og godt samarbeid.

Spørsmålet videre blir: Hvordan kan vi optimalisere styrkene våre? I disse fem ukene framover skal vi prøve å finne fram til de ulike styrkene som finnes i teamet vårt og prøve å dra nytte av at vi er forskjellige. Det skal vi prøve å finne ut av gjennom “styrkespotting”. Dette vil gjøre oss bevisste på hvilke styrker som teamet vårt besitter.

Hvis du vil finne ut hva dine styrker er kan du besøke http://www.viacharacter.org/www/

Av Prit Bhondi & Alexander Julius Stang

Referanser:

Brun, P. H., & Ejsing, M. (2013). Styrkebasert ledelse. København: Dansk Psykologisk Forlag A/S.

Berg, M. E., & Ribe, E. (2013). Coaching (3. utgave). Oslo: Universitetsforlaget.

Lent. (2016, 26. januar). Relasjonelt og styrkebasert arbeid. Hentet 9. mars, 2017 fra https://prosessbloggen.no/2016/01/26/relasjonelt-og-styrkebasert-arbeid/.

Lent. Styrkebasert leder- og organisasjonsutvikling. Hentet 9. mars, 2017 fra http://www.lent.no/tjenester/styrkebasert-leder-og-organisasjonsutvikling/
Lent. Positiv psykologi – hvordan oppnå optimal menneskelig funksjonsevne?. Hentet 9. mars, 2017 fra http://www.lent.no/sporsmal-og-svar/positiv-psykologi/positiv-psykologi-hvordan-oppna-optimal-menneskelig-funksjonsevne/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s