Avslutningsdans med roserespons!

Det kan ikke hete eksamen lenger, mente studentene på AI-studiet. –Dette er et annerledes studium med en livgivende eksamensform. Det må gjenspeiles i ordbruken! Eksamen oppleves mer som en dans!

Jeg var selv sensor (godt ord?) og opplevde virkelig eksamensgrupper med energi oppunder taket! Det var så givende og gledefylt å være til stede at jeg levde på det lenge etterpå. Over 60 studenter avla eksamen … eh … danset avslutningsdansen (!) i AI-studiet i år. Og roser fikk de, vel fortjent!

AI er forkortelse for Appreciative Inquiry som vanligvis oversettes med verdsettende undersøkelser. Det handler om å forske, altså lete etter det som bidrar til at ting går bra. Finner vi disse livgivende faktorene har vi nøkler til å kunne lykkes flere ganger. Ofte dreier det seg om styrker og gode verdier i mennesker og samfunn. Men AI handler ikke bare om å gjenta det gode eller gjøre det gode enda litt bedre, – gjøre «tingene riktig». Viktigere er det å komme på sporet av «de riktige tingene». De løsningene vi ser i samfunnet er bare noen av et uendelig antall mulige andre konstruksjoner. Blant disse ubrukte mulighetene kan det ligge noen som er atskillig bedre for oss alle enn de vi har i dag. Bare ved å slippe alles stemmer til og ved å gjøre utprøvinger i praksis og reflektere over dem, kan vi skape nye strukturer, systemer og normer som ivaretar oss alle. AI kan derfor betegnes som en styrkebasert aksjonsforskningsstrategi. AI-studiet har i år bestått av to emner, hver på 15 studiepoeng. Studiene arrangeres i regi av Lent AS, Buskerud fylkeskommune ved Arbeidsinstituttet og Høgskolen i Buskerud og Vestfold (fra 1. januar 2016: slått sammen til Høgskolen i Sørøst-Norge).

Et viktig tema på studiet er ord og språk. Det vi har språk for, ser vi. Der vi mangler språk, blir fenomener skjult. Språket avslører dessuten hvordan vi tenker, for eksempel om hverandre, og hva slags strukturer vi har skapt. Når vi bruker ord som lærer og elev, eller student, så tenker vi automatisk på gitte roller knyttet til disse ordene. For eksempel er det læreren som vet og studenten den som skal fôres med kunnskap. På AI-studiet kalles alle læringskolleger eller læringspartnere enten de inngår i fagstaben eller er studiedeltakere. Vi kan så mye forskjellig, har hver våre oppfattelser og lærer av hverandre hele tiden. Ordene vi bruker mener vi bør fremme nye forståelsesmåter og skape nye relasjoner som er mer konstruktive enn dagens.

En eksamen kan altså oppleves som en dans – på AI-studiet er det mulig!

 

Av Ellen Sjong, Lent AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s