Erfaringer fra arbeid med tillitsmannsrollen

Lent har høsten 2015 jobbet med tillitsmannsrollen blant studenter på Campus Kristiania. Arbeidet er gjennomført som ledd i en ambisiøs strategi for å styrke resultater, gjennomstrømning og trivsel blant studentene. Dette arbeidet har synliggjort for oss hvordan prosessledelse og styrkebasert utviklingsarbeid kan bidra til å utvikle rollen som tillitsmann til å bli en mer proaktiv ressurs for utvikling av organisasjoner.

Tillitsmannsrollen er en viktig del av organiseringen av arbeidslivet og vi har i Norge og Skandinavia en sterk tradisjon for godt samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dette er et fantastisk utgangspunkt for videre utvikling av organisasjonsliv, næringsliv og samfunn. Dette er et eksempel på det som ofte omtales som sosial kapital. Vi tror denne sterke tradisjonen kan være et startpunkt for å ta relasjonen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, eller utdannelsesinstitusjoner og studenter, enda lenger.

Prossledelse og styrkebasert utvikingsarbeid handler i stor grad om å bevege oss videre i fellesskap gjennom å anerkjenne hverandres styrker og ulike behov, og skape en ramme for at vi som kollektiv løfter hverandre fremover. Ved å bruke en anerkjennende tilnærming, og lede prosesser og møter på måter som tar alle sine stemmer med, øker man sannsynligheten for at folk bidrar fra sitt beste med sitt beste, og at de samtidig føler seg sett, hørt og anerkjent på en måte som øker trivsel, lyst og motivasjon til å finne felles løsninger. Det var nettopp dette vi utforsket sammen med tillitsvalgte studenter på Campus Kristiania, og det var tydelig at vi traff en nerve. Folk flest er ikke trent til å bruke anerkjennende kommunikasjon og til å lede prosesser. Ved å sette tillitsvalgte i stand til å gjøre dette, øker man forutsetningen for en sterk og god relasjon mellom partene, samt at tillitsvalgte kan endre sin rolle fra å handle om det som ikke er bra nok, til å skape det miljøet man ønsker å være i og bli formet av. Slik kan man øke sannsynligheten for at flere har det bra på studiet, og gjennomfører på normert tid. Slik kan man også bidra til trivsel, forebygge konflikter og god helse på arbeidsplassen og til å skape resultater som overgår det man forventer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s