Relasjonelt og styrkebasert arbeid

Vi i LENT arbeider med involverende prosesser fordi vi opplever at organisasjonen styrkes, både strukturelt og menneskelig, igjennom anerkjennende dialoger og felles utforskning av drømmer og mål. Ved å lage involverende workshoper der vi inviterer til å kunne ta eierskap for innholdet av organisasjonens utfordringer og ønsker, erfarer vi, at engasjeement kan gjenoppdages eller skapes blant deltakerne.

Dette engasjementet er en grunnforutsetning for å jobbe bedre og oppleve mer trivsel i det daglige. Dette bygger på forskning som anerkjenner verdien av at kultivere mer indre motivasjon og engasjement, hvilket vil forbedre evnen til å oppnå både faglige resultater og det relasjonelle samarbeidet i hverdagen. Vårt valg, å arbeide mest mulig involverende og invitere til å ta eierskap er basert på forskning som peker på fordelene ved at dekke noen grunnleggende psykologiske behov. Herunder behovet for å oppleve kompetanse, tilhørighet (relasjoner) og autonomi (frivillighet/det motsatte av kontroll). Når disse behov blir mest mulig dekket i det daglige arbeidet, skapes den beste forutsetning for å føle motivasjon når man arbeider, samt lyst til å bidra.

Vi arbeider ut fra at medarbeiderne selv, har nøklene til organisasjonens utfordringer samt idéer til at løse dem. Og det er dette rom, vi som læringspartnere ønsker å åpne opp for. Ved å gi medarbeiderne mandat til å la sine stemmer bli hørt gjennom de prosesser vi fasiliterer, skapes det dialoger som både bygger relasjoner og som skaper konkrete idéer til nye strukturer som kan forbedre arbeidsflyten. Tanken er at siden resultater skapes av mennesker, blir det viktig å bygge relasjoner som fremmer effektivt og godt samarbeid. Det handler om grunnleggende psykologiske faktorer som trygghet og tilhørighet. Tenker vi strategisk på denne måten HR- funksjon og ledelse, vil vi oppleve å kunne skape et arbeidsklima det er fint å være del av, hvor der er rom til at skape og med et fokus på resultater som betyr noe.

Dette er essensen av den utforskende anerkjennende tilnærmingen. Ved å ha dette verdisett som en grunnpilar i vårt fasiliterings- og utviklingsarbeid,  setter vi en premiss for at flest mulig deltakere vil få muligheten til å oppleve frivillighet og engasjement, hvilket medfører bedre prestasjoner, kreativitet og utholdenhet. Dette relasjonelle perspektiv vil gjøre det strategiske arbeide mer forankret i organisasjonen, og gir organisasjonen mulighet til å endre sig og gå i den ønsket retning på en holdbar og bæredyktig måte. Dette tar tid. Men tid har vi jo nok av.

 

Les om vårt kurs i styrkebasert prosessledelse her

En kommentar om “Relasjonelt og styrkebasert arbeid

  1. Tilbaketråkk: Hvordan lære om dine styrker på 10 minutter? |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s