Reaching your Dreams with Positive Psychology and Appreciative Inquiry

Dette var tittelen på 3 dagers workshop’en vi nettopp hold på Universitetet I Dar es Salaam. Målgruppen var tanzanianske universitetsstudenter. Før vi dro dit, var jeg særlig nysgjerrig på to ting:

Hvordan passer øvelsene og fokuset til positiv psykologi og AI på universitet i Dar es Salaam, Tanzania? Og kan positiv psykologi gjøre en forskjell i Tanzania?

Sammen med mine lokale kolleger på Tanga International Competence Center (TICC) Irene Chizingwa (HR director), Oscar Michael (Assistant Manager), Emmanuel Msendekwa (Fredskorpsdeltaker fra Lent i Norge) og Anne-Kathe Reme (Fredskorpsdeltaker fra TICC i Tanzania) gjennomførte vi workshop’en. Alle bidro med sine styrker. Reme holdt refleksjonsøkter rundt forventninger og læring. Msendekwa introduserte AI’s historie og anvendelses område. Jeg introduserte Positiv psykologi og praktiske øvelser i positiv visualisering og takknemlighet. Chizingwa ledet oss gjennom “Road maps”. Her fikk hver og én finne frem til sine styrker, drømmer og skissert veier for å nå drømmen. Michael delte også sin inspirerende historie om hans vei, fra gatebarn, til forfatter og Manager ved hjelp av AI; valg av tenkemåte og fokus.

dsc_0262

 

Min erfaring er at øvelsene og fokuset til positive psykologi og AI passer meget godt på universitet i Dar es Salaam! Kanskje ikke så overraskende, da fagfeltet tar for seg helt menneskelige universelle ting. Å bygge mestring, motivasjon, selvtillit, gode relasjoner, nå sine drømmer og leve meningsfulle liv. Studentene satte pris på den involverende metoden vi brukte, der vi inviterte til dialog og gav studentene gruppeoppgaver underveis. På universitet i Dar es Salaam er det vanligvis foreleserne som fører monolog, med lite eller ingen involvering av studenter.

dsc_0230

 

Jeg fikk mulighet til å diskutere fenomenet acceptance – akseptering av tingenes tilstand. Dette er et tema som står sterkt i mindfulness-tradisjonen og er en av ”vitaminene” som Hanne Brorson skriver om i sin bok Tankevirus (2012). Én av deltakerne, Mokia Naputu argumenterte for at kanskje aksept tar for stor plass i den tanzanianske kulturen. Mennesker aksepterer problemene sine, uten å gjøre noe med de! Selv en person som går til sengs sulten hver kveld, vil akseptere situasjonen, uten å prøve å bedre den. Derfor mener Naputu at positiv psykologi og AI, med fokus på å nå drømmer og å realisere sitt potensial, vil kunne gjøre en stor forskjell for tanzanianere og landets fremtid.

Dette er noen av tilbakemeldingene vi fikk etter workshop’en:

“I suggest this workshop to move more around the youth community regional wise and even across borders to uplift the dreams of young people around the region and Africa”.  

«This workshop has changed the way I view myself»

«The workshop touched important aspects of our life. Our psychology” has been the reason for most of us to fail in acheiving our goals due to fear (lack of confidence) and negative attitude towards ourselves and others. “

Hvordan kan positiv psykologi og AI utgjøre en forskjell i Tanzania? Kanskje ved å gi mennesker håp, selvtillit, visjoner og verktøy til å nå drømmene sine.

dsc_0337

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s