Julefeiring i 2030

I disse dager teller vi ned til jul. 8 dager, 9 timer og 12 minutter igjen. Spente barn, ivrige voksne, hektisk handelsstand. De fleste er i sving.

Samtidig skjer det en annen nedtelling. Nedtelling til Tusenårsmålene. 411 dager, 15 timer og 52 minutter. Alvor for barn, eksistensielt for mange, avgjørende for menneskeheten. Vi teller ned mot 2015, året som ble satt for FNs tusenårsmål. 8 konkrete mål for bekjempelse av fattigdom, vedtatt av alle verdens land i år 2000.

Et mål er nådd, noen mål viser store fremskritt, andre mål er vi langt i fra å nå. Det store bildet gir oss ingen grunn til å hvile. Og på Rio+20-konferansen ble det derfor vedtatt at Tusenårsmålene skulle videreføres i ny form, som Sustainable Development Goals (SDGs), Bærekraftsmålene. De nye målene skal bygge på Tusenårsmålene, og FNs medlemsland er invitert inn i utformingen. Det er ikke avgjort enda hvordan de nye målene skal se ut, men det er bestemt at de skal tre i kraft når nedtellingen av Tusenårsmålene når null.

Da skal vi se fremover mot 2030. Vil vi ha grunn til å feire når vi går mot jul i 2030? Og hvordan kan vi bidra?

Tidlig i desember i år fikk Lent mulighet til å delta sammen med Fredskorpset ved lansering av initiativet Impact 2030 i FNs hovedkvarter i New York i forbindelse med den årlige International Volunteer Day. Impact 2030 er et samarbeid mellom FN og privat sektor med mål om å nå Bærekraftsmålene innen 2030. Det er det eneste globale initiativet for næringslivet designet for å styrke kraften av frivillighet for å nå FNs Bærekraftsmål. Det er første gang vi ser konkret arbeid for at selskaper vil gå sammen om å løse FNs utviklingsmål gjennom samarbeid. Samarbeidet setter fokus på frivillighet og oppfordrer bedrifter til engasjement gjennom utvidelse av bedriftens frivillighet og ansattes frivillige aktiviteter. På lik linje med Bærekraftsmålene er heller ikke Impact 2030 ferdig utarbeidet, men vi kommer til å følge dem nøye det neste året, for å se hvordan vi i Lent kan bidra og bli med. Vi håper at satsningen gir gode og tydelige råd om hvordan vi i privat sektor kan bli med i arbeidet mot 2030.

Lent er liten i den store sammenheng. Men vi er allerede i gang med arbeidet gjennom vårt partnerskap i Fredskorpset. Vi går i februar inn i vårt tredje runde av utveksling av arbeidskraft mellom Lent, Arbeidsinstiuttet i Buskerud og Tanga International Conference Center i Tanzania. Vår kollega, Therese Idsøe, reiser da til Tanga, Tanzania, hvor hun og to andre deltakere fra Norge skal jobbe ett år. Samtidig ønsker vi Emmanuel Mtaki og Kassam Kassimila velkommen til arbeid ved Lent og Arbeidsinstituttets kontor for det neste året. Utvekslingen gir utvikling og vekst for alle tre partnere. Det utvider perspektiv og endrer holdninger og er et redskap for gjensidig læring mellom Norge og Tanzania. Dette er et lite partnerskap i den store sammenhengen, men vi håper og tror at det bygger broer, gir ny kompetanse og skaper holdninger som er nødvendige for å nå de nye Tusenårsmålene.

Så bli med på å gjøre julen god for alle! Både julen som står like foran oss og julen i 2030 når vi forhåpentligvis kan feire at Bærekraftsmålene er nådd.

 

 

Anne Ma Tveito

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s