Hva bestemmer lykkenivået vårt?

I hvilken grad har vi mulighet til å påvirke hvor godt liv vi kan få? Hvor mye er genetisk bestemt, hvor stor betydning har livsomstendighetene våre (rik/fattig, helse/ uhelse, gift/ ugift) og hvor mye skyldes andre faktorer? Og i tilfelle hvilke faktorer kan det være?

Et av de mest oppsiktsvekkende funnene er at bare 10% av det som skaper variasjoner i livstilfredshet kan forklares ut i fra variasjoner i livssituasjon. Det er for eksempel ikke slik at de som er økonomisk velstående nødvendigvis er mer lykkelig enn vanlige lønnsmottagere. En undersøkelse i USA viste at de som tjente mer enn 10 millioner dollar per år bare er litt mer lykkelig enn de arbeiderne som jobber i deres bedrifter. 21 prosent av de som er single beskriver seg selv som veldig lykkelige. Tilsvarende tall for gifte er 25% (Lyumomirsky 2007).

Forskning på eneggede tvillinger som har vokst opp under ulike livsbetingelser tyder på at så mye som 50% av folk sitt ”lykkenivå” er genetisk bestemt. Vårt ideelle lykkenivå bestemmes omtrent på samme måten som vår idealvekt. Noen er i utgangspunktet disponert for å være slanke. Uansett hvor mye de spiser «holder de vekta”. Andre må slite hardt for å holde kiloene vekk. Hva er det så som kan forklare det som skaper de siste 40% av variasjonene i opplevd livstilfredshet? Det er våre daglige handlinger og hvordan vi (blant annet) tenker om oss selv, det vi opplever i hverdagen og våre framtidsmuligheter (intensjonelle aktiviteter).

Er du nysgjerrig på å lese mer? Les for eksempel boka til de fremste internasjonale forskerne på dette området:

Lyoumbomirsky, Sonja (2007). The how of happiness. A scientific approach to getting the life you want. London: The Penguin Press.

Sjekk ellers ut det utvidede kjærlighetsbegrepet til Barbare Fredricson, finn den i vår nettbutikk: http://www.sareptas.no/products/kjrlighet

Skrevet av Bjørn Hauger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s