Inspirerende mål og livfull plan

84548_Lent_Veikart_1De fleste av oss har behov for å føle kontroll over eget liv og ha stor innflytelse i de sammenhengene vi inngår i: Arbeidsliv, privatliv, fritidsaktiviteter. Samtidig kan vi fra tid til annen oppleve oss fastlåste eller motløse. Da er det kanskje ikke andres gode råd vi har bruk for, men noen som stiller oss spørsmål som får oss til å tenke og finne løsninger selv og som hjelper oss å lage et veikart (en livfull og illustrert plan) mot våre egne drømmer og mål. Dette gjelder også om vi inngår i et team eller en avdeling på en arbeidsplass. Det oppleves mye mer tilfredsstillende å sette egne mål og finne løsninger selv, enn om en overordnet gjør det.

Veikart er et verktøy for prosessledelse, et planleggingsverktøy, som hjelper med slike samtaler. Det består av en metodebok med solid begrunnelse, med eksempler på motiverende intervju i form av ferdig formulerte spørreguider og en konvolutt med en meny av spørsmålskort.  Verktøyet kan brukes til planlegging for alle typer grupper i privat og offentlig sektor, ledere, veiledere, ansatte, og for enkeltindivider som ønsker å få tydeligere retning for hvordan de vil bruke sitt profesjonelle eller private liv. På spørsmålskortene finnes trinnvise spørsmål for å sette fokus for samtalene, finne fram til drømmer og behov, øke motivasjonen for å nå målene, kartlegge og øke troen på egen mestring, overkomme hindringer og hva vi trenger andres støtte og hjelp til underveis. Boka Veikart forklarer hvert trinn og hvert verktøy praktisk ut fra bruk og teoretisk ut fra anerkjent forskning på områdene positiv psykologi, positiv motivasjonsteori og verdsettende aksjonsforskning (Appreciative Inquiry, AI) med henvisning til litteratur.

Forfatteren, Ellen Sjong, er konsulent i Lent og lektor i videregående skole med master i pedagogikk. Hun er knyttet til Nasjonalt Vitensenter for styrkebasert læring og underviser på høgskolestudier i AI. Hun har både ledererfaring og lang tids klasseleder- og kontaktlærererfaring fra skolen, og har tidligere utgitt en rekke pedagogiske hefter og verktøy.

Verktøyet kan bestilles på Sareptas nettbokhandel på www.lent.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s