Tradisjonelt i organisasjonsutvikling har man identifisert problemer for så å prøve å finne en løsning på disse problemene. Med Appreciative Inquiry (AI) begynner man i stedet i motsatt ende og fokuserer på det som allerede er bra.
AI er en systematisk søking etter det beste hos menneskene og det beste i egen organisasjon. Kjerneaktiviteten er innsamling av de ansattes, teamets eller brukernes egne historier om dette. Disse historiene danner utgangspunkt for en kollektiv læringsprosess i organisasjonen. AI innebærer å stille hverandre ubetingede positive spørsmål. Når alle ansatte deltar i mange slike samtaler styrker man relasjonene i organisasjonen, skaper håp og optimisme og øker organisasjonens kapasitet til å få fram sitt potensiale.
Et av siktemålene med en AI-prosess er å utfordre de rådende forestillingene om hvordan organisasjonen fungerer og hva som er mulig å få til. AI er en søke- og leteprosess etter de mest konstruktive beskrivelsene av menneskene og de største mulighetene for organisasjonen.
Se det inspirerende intervjuet med Bjørn Hauger for å lære mer.
I videoen kommer Bjørn også inn på praktiske eksempler fra bøkene Organisasjoner som begeistrer og Anerkjennende elevsamtaler
http://www.youtube.com/watch?v=Pkl2X491v5A
Mer informasjon finner du også på Vitensenteret og AI-studier.